Wednesday, August 4, 2010

ТИБЕТСКИ БУДИЗЪМ.

Тибетският Будизъм обхваща практически всички учения на Буда макар че понятието се асоциира главно с Ваджраяна.
Установяването на Будизма в Тибет е процес продължил няколко века в продължителен контакт с индийските първоизточници.Това е причина да се смята че ученията на Буда са стигнали там в много чист и цялостен вид.
Диамантеният път в будизма отваря най-изкусните методи на Буда за съвременния свят.Помага ни да открием и развием вътрешното си богатство за благото на всички същества и на самите нас.
През 1969 година Оле и Хана Нидал срещат ХVІ Гялва Кармапа исторически първият прероден лама на Тибет и стават негови ученици.От този момент нататък се откриват растящи възможности за разпространение на будиските учения на запад и запазваенето им като атрактивни учения за интелигентните и критични умове в тази част на света.
Буда дал напътствия за три различни типа хора.Тези които искали да избегнат страданието получили напътствията за причина и следствие наречени малкия път.Тези които искали да направят повече за другите получили ученията за мъдростта и състраданието наречени големия път .Буда преподавал Диамантения път тук той се проявявал като форми от енергия и светлина или директно предавал преживяване за просветленото съзнание.

No comments:

Post a Comment